Visie

Mijn visie op zeilles geven én nemen is simpel. Als je het naar je zin hebt, leer je beter. Een ontspannen sfeer aan boord en opbouwende feedback staat bij mij centraal. Fouten maken mag, je leert namelijk het best als je de gevolgen van je eigen handelingen zelf kunt ervaren. Als instructeur probeer ik zo weinig mogelijk in te grijpen.

Veilig en ontspannen varen hangt samen met heldere communicatie aan boord. Als schipper kun je het niet alleen, en coördineer je ook de inzet van de bemanning aan boord. Effectieve samenwerking tussen schipper en bemanning is daarom essentieel. Zonodig kan hieraan speciaal aandacht worden besteed.

Het is mijn overtuiging dat mensen vooral leren van zelf doen en ervaren. De taak van een zeilinstructeur bestaat dus vooral uit het aanbieden van ervaringen die recht doen aan het niveau van de deelnemer en het bewaken van de veiligheid van opvarenden en boot. Praktijk wissel ik af met nuttige theorie, alles in dienst van sneller zelfstandig leren varen met meer plezier.

Schematisch ziet een instructieblokje er meestal als volgt uit: